top of page
  • Katrine Busk Horne

Ud i naturen


Katrine, Marius og Asbjørn i Mols Bjerge
Foto: Hanne Busk Poulsen

Intet er så slemt, at det ikke er godt for noget! Det var noget af det mange lærte under coronanedlukningen i foråret 2020 og kan tage med i den nye nedlukning i 2021. Ude-liv er populært blandt mange, men hvorfor og gør det overhovedet en forskel at tage ud i naturen?

Pludselig mere tid

Coronanedlukningen har sat en stopper for manges vante fritidsaktiviteter. Sport, arbejde, venneaftaler og fester er blevet aflyst, og man er tvunget til at få fritiden til at gå med noget andet. Man har tidligere været vant til, at når man er hjemme, har man fri, men nu er det pludselig derhjemme, at man går i skole. Derfor er mange begyndt at søge udenfor. Friluftsraadet.dk lavede i maj 2020 en undersøgelse, som vidste at hver fjerde besøgte et naturområde, de ikke havde besøgt før coronakrisen i 2020. 34 procent havde opholdt sig mere i naturen under krisen. Undersøgelsen vidste også, at det særligt var unge mellem 18 og 35 år, der begyndte at bruge naturen mere.


Skole bag skærmen

Den største omvæltning for mange unge er den nye måde at gå i skole på. Værelset og det sted man sover, er for mange pludselig blevet blandet sammen med skolen, og det kan være psykisk hårdt. Det er endnu en grund til, at det er blevet populært at være i naturen. I naturen kan man se langt, og det er blevet til et pusterum og et afbræk fra værelsets indelukkethed. Det er også i naturen, at man kan mødes med en ven og gå en tur, hvis det er det, man har brug for.

Naturen gavner krop og sjæl

Forskning viser, at naturen faktisk har mange gavnlige effekter på vores krop. I Japan forsker man omkring begrebet ’skovbadning’. Det siges, at når det menneskelige øje ser blå nuancer, skaber det en følelse af ro, fred og stilhed. Blå kan dæmpe tankerne og gøre dig mere nærværende, hvilket kan være tiltrængt i en hård tid. Grønne nuancer er faktisk det, som øjet selv fortrækker, og det skaber ro og harmoni i vores krop. Forklaringen bag dette er, at skov har været lig med mad, blå himmel lig med roligt og klart vejr, og vand har været lig med drikkelse og overlevelse. Toke Hougaard, som er uddannet Body-SDS-terapeut og har MIND YOUR BODY, udtaler omkring at være i naturen: ”Immunforsvaret bliver styrket, blodtryk og blodsukker falder til sunde niveauer, synet bliver bedre, smerter bliver mindsket og humør, velvære og kreativitet bliver forbedret.” Det giver altså mening at tage ud i naturen når skoledagen er ovre. Toke Haugaard udtaler til sidst i interviewet: ”Mit opråb og ønske for dig er i hvert fald, at du slipper modstanden mod situationen og lægger mærke til, at i selv de hårdeste tider, er der meget godt at finde, hvis vi giver os selv lov til at lede efter det og fokusere på det!”

Tags:

13 visninger0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle

Lorteåret der blev til gødning for fremtiden

Var der overhoved noget godt der skete i 2020? Hvis man kigger gennem skylaget af kriser opdager man at 2020 måske ikke kun var kaos.

bottom of page