top of page
  • Dicte Dybdal Christoffersen

Gamergirl eller strikkefyr - hvad siger dit køn om din corona-nedlukning


Foto: Albert Vincent Stasig Mørk

Corona-nedlukningen har for nogle butikker kørt dem til bunds, men har for andre betydet stor økonomisk vækst. Dette gælder især spil- og sy-butikker. For den langvarige nedlukning har gjort, at mange har måtte fylde hverdagen ud med nye fritidsinteresser, og om du søger tilflugt i skærmen eller garnnøgler, har meget at gøre med dit køn.


En ny undersøgelse af Danmarks Statistik viser, at der har været en stor stigning indenfor købet af spilkonsoller som PlayStation, Xbox og Nintendo, værende præcis 32 procent. Dette tal udgør omkring 90.000, og endnu vildere konkluder undersøgelsen også at 30.000 kvinder er påbegyndt ’gaming’ under corona-pandemien. Anna Vestergade, en af de mange kvinder der selv er begyndt at game under corona-nedlukningen. Hun udtaler, at ”Gaming lægger op til en anden og mere intens form for fordybelse, end streamingtjenester som f.eks. Netflix er i stand til at gøre”. Men man kan ikke nævne kvindelige gamere, uden at belyse bagsiden af den ellers komfortable spilleverden. Anna Vestergade forklarer, at hun selv har holdt sig fra at spille ”online” med andre spillere, for at undgå seksuelle kommentarer og sexchikane. ”Jeg føler ikke altid, at jeg er velkommen. For det andet bliver der snakket meget nedladende i forskellige gaming communities om kvinder. Det er altid sådan noget “din bitch”, “din luder” eller “din cunt””, forklarer Anna Vestergade. Dette er blot en af grunden til, at kvinden tit kigger andre stedet for at finde fritidsinteresser. For kigger man på salget af garn, viser det, at der bliver strikket som aldrig før.


For de garnbutikker, der har solgt garn over internettet og i ’web-shops’, har omsætningerne siden marts steget markant.

Håndarbejde kan virke direkte sundhedsfremmende, fordi det giver pauser for hjernen. Og det er der vist brug i disse coronatider”, forklarer Hanne Rye, som selv har mærket en omsætning på 60 procent i sin ’web-shop’. Stikning kan give en afbræk fra skærmen, og kan for mange virke afstressende. Men tager man et kig på hvem der sidder og strikker, ser man en langt større tendens til, at kvinder sætter sig til at strikke end mænd. Men det er ikke ensbetydende med, at de ikke er derude, for 19-årig Erik Buchreitz har i en lang årrække haft en stor interesse for at strikke. Han forklarer, ”Det er noget af det rareste og mest afstressende, og nærheden i at sidde og snakke sammen i stedet for at kigge på fjernsynet giver et helt særligt bånd og nogle spændende samtaler”. Men Erik Buchreitz føler sig på nogle punkter isoleret, for han kender ikke andre mænd i sin omgangskreds, der selv finder interesse i at slå masker op. Derudover nævner han, at selvom han til tider bliver mødt med, ”måbende blikke i toget eller på caféen”, eller han nogle gange kan ”høre folk hviske til hinanden med forbløffede eller undrende stemmer”, så går det ham i sidste ende ikke på.

18 visninger0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page