top of page
  • Søren Hjøllund Just

Lorteåret der blev til gødning for fremtiden

Uanset hvem i verden man spørger, ville enhver person pege på 2020 som værende det mest dødssyge år nogensinde. Epidemier, MeToo, økonomisk tilbagegang, uroligheder i USA og ja, vi har endda mistet Bent Fabricius Bjerre. Alle mørke begivenheder er som en evig skygge over året 2020. For var der overhoved noget godt der skete i 2020? Hvis man kigger gennem skylaget af kriser og konfrontationer opdager man at 2020 måske ikke kun var kritisk og kaos. Skydækket har et par små og lysende huller af håb. Her er i hvert fald 4 gode nyheder fra 2020!


1. Poliovirus er blevet udryddet i Afrika

Polio har siden 2014 været et internationalt folkesundhedsmæssigt problem. Især i 3 verdenslande, hvor adgang til vacciner er begrænset. Virussen påvirker nervesystemet, og i 1996 mistede 75.000 Afrikanske børn livet til denne voldsomme sygdom. Men i september sidste år kunne WHO (World Health Organisation) erklære Afrika fri for Polio. Efter en år lang kamp er millioner af vaccinationer kunne Afrika endelig ånde lettet op. Nu er de eneste steder med vild poliovirus Afghanistan og Pakistan.


2. Solceller udkonkurrerer kul og olieindustrien for første gang

Fordi de fleste af hos har forbeholdt os indenfor, har vi måske ikke lagt mærke til de gode nyheder der er fundet sted udenfor. Luften er nemlig blevet en smule renere, og fra og med i år er solceller blevet billigere end kul og olie! The International Energy Agency skriver i deres rapport på fremtidens energiforbrug:

“Solar PV is now consistently cheaper than new coal- or gas-fired power plants in most countries, and solar projects now offer some of the lowest cost electricity ever seen.

IEA mener at covid-19 kan være katalysatoren der starter den grønne omvæltning. Ved at mindske vores forbrug kan vi begynde at udfase de traditionelle energikilder, og udskifte dem med grønnere og mere bæredygtige alternativer.


3. Vaccinen for Covid-19 er fundet

Ikke nok med at polio er blevet udryddet i Afrika, så er en anden sygdom, som har præget manges liv, på tilbagetog. Den nu år-lange pandemi har nok været den primære grund til, at folk peger på 2020 som det værste år i nyere tid. Det var derfor et brud fra de ellers så mørke december skyer da vi sidste år fik at vide at vaccinen endelig var på vej. Målet er at alle danskere allerede skal være vaccineret i slutningen af juni. Datoen kan godt ændre sig, men det tegner til at hjemmeisolationen slutter når sommeren og solen kommer og erstatter den.


4. Fællessang har fået en kæmpe revival

Hvis man på noget tidspunkt i din isolation har tændt for DR1, har du med stor sandsynlighed set Philip Faber sidde foran sit klaver og synge en bekendt sang fra højskolesangbogen. Fælles sang er en af de ældste traditioner i Danmarkshistorien, og højskolesangbogen kan findes i alles hjem. Dog har den oftest stået i reolen og samlet støv, hvilket er en skam. Fællessang er både godt for ens sociale- og mentale helbred. Derfor er det fedt at vi kan være fælles om at synge, selvom vi sidder hver for sig.


Når vi kigger tilbage på 2020 vil der med sikkerhed være minder man angre eller muligheder der blev knust. Og selvom det var forfærdeligt på mange niveauer, så skader det ikke at minde os selv om at der også var få lys i mørket. Og hvem ved, måske skete der egentlig noget godt for dig i 2020. Jeg vil opfordre til at man leder efter de 4 bedste ting der skete for DIG som person i 2020. Måske opdager man at det værste år nogensinde ikke så slemt endda. Og hvis du ikke kan finde på en eneste ting så husk, det er heldigvis ovre nu.

Tags:

14 visninger0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle

Ud i naturen

bottom of page