top of page
  • Toke Hersted Heinrich

Gift i underbukserne og massive protester i Rusland - Forstå sagen med Navalnyj som hovedperson


Billedet her stammer fra en YouTube-video, som Navalnyjs team udgav umiddelbart efter hans anholdelse.

Siden Alexej Navalnyj er kommet sig oven på giftattentatet, har han lavet en youtube-dokumentar hvor han beskylder Putin for at eje et gigastort og hemmeligt palads, han er rejst tilbage til Rusland og står nu til 3,5 års fængsel - hvilket har ført til massive protester i hele Rusland.


Torsdag d. 20. August skal den fireogfyrre årige Alexej Navalnyj flyve fra Tomsk i Sibirien til hovedstaden Moskva. Uden morgenmad - på nær en kop te - sætter Navalnyj sig ind i flyveren. Ca. en time inde i flyveturen bliver en anden passager opmærksom på, at Navalnyj har siddet på toilettet i 20 minutter. Senere bliver der spurgt efter en person med sundhedsbaggrund, og en sygeplejerske hjælper med at holde Navalnyj ved bevidsthed yderligere en time, inden flyet nødlander i Omsk med en bevidstløs Navalnyj. To dage senere under kunstig koma bliver han fløjet til Berlin, hvor han indlægges. Senere fordømmer diverse stats- og regeringschefer forgiftningen på Navalnyj, men selvom Rusland var under mistanke, kunne det endnu ikke bevis.


Forgiftet i underbukserne

Små fire måneder senere ringer Navalnyj - udgivet for at være en assistent til en anden FSB-officer - med Konstantin Kudrjavtsev, tidligere FSB-officer, om attentatforsøget på Navalnyj. Under den femogfyrreminutter lange telefonsamtale lykkes det Navalnyj at få detaljerige informationer om attentatforsøget, b.la. at han var blevet forgiftet i underbukserne, og at havde flyet ikke nødlandet, ville det ikke have været et attentatforsøg, men et attentat.

Tilbage til Rusland - anholdt inden at have gennemført paskontrollen

D. 17 januar rejser Navalnyj sammen med sin kone, Julia Navalnaja, og et fly fyldt med Journalister og bloggere tilbage til Moskva. Efter en omdirigering med hensyn til hvilken lufthavn flyet skulle lande i, lander Navalnyj i Sheremetyevo-lufthanvnen, hvor han får lov til at stige ud af flyet, men bliver anholdt inden at han fik gennemført paskontrollen:

- Han [Navalnyj] har været på listen over eftersøgte personer siden 29. december 2020 for gentagne overtrædelser af betingelserne i hans betingede dom, skriver Ruslands føderale fængselsmyndighed.


Putinpalads og masseanholdelser

To dage efter Navalnyjs varetægtsfængsling, udgiver han en dokumentar på YouTube hvor han anklager Putin for at eje et kæmpestort og hemmeligt palads - finanseret af korruption.

Et mix mellem varetægtsfængslingen og dokumentaren har fået tusindevis af russere til at protestere hvilket har ført til mere end 4000 anholdelser fra det russiske politis side. Navalnyj står til at skulle 3,5 år i fængsel.

Tags:

10 visninger0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page