top of page
  • Dan Anh Dao

Brexit: Sådan rammes du


foto: (grafik) Morten Fogde Christensen

Den 31. januar 2020 færdiggjordes skilsmissen mellem Storbritannien og EU. Med de sidste 11 måneder under EU’s reglement, skulle der forhandles den aftale der blev underskrevet af begge parter i december 2020. Sådan påvirkes vi:


Det er i dag godt 1 år siden, at Storbritannien forlod den Europæiske Union. Med et knibende øjeblik tilbage af overgangsperioden landede sig en aftale mellem parterne. Dog et stadigt hårdt Brexit.

Om man så er forbrugeren, der storshopper britiske varer eller den studerende, der drømmer om de britiske studier, så vil 2021 komme med nogle små omsving.

Brexit forandrer nemlig ikke alene det internationale marked og handel med landet. Så hertil er nogle svar på hvad der vil og ikke vil ændre sig for os almene danskere:


For forbrugeren:

Hvis du holder af net shopping og/eller shopping i de britiske byers gader, så har du delvis medvind. Handelsaftalen indebærer nemlig, at der ikke kommer told på varer i samhandlen mellem Storbritannien og EU. Dermed beholder det danske marked deres trofaste britiske kunde, men vigtigst undgår du told oveni dit nye tøj osv. Men priserne på britiske varer kan komme til at stige pga. afskeden til EU’s indre marked vil medføre ekstra administrering af eksporten.

Dog når du bringer produkter ind og ud af Storbritannien skal du være opmærksom, da briterne opsætter egne krav for produkter de handler med. Dette indebærer en UKCA-mærkning på genstande og strenge krav på fødevarer der bringes ind og ud af landet. Blandt andet må mælk og kød ikke krydse grænsen.


For den kommende arbejder i Storbritannien:

Desværre går Storbritannien ud af EU-ordningen om arbejdskraftskraftens frie bevægelighed. Derfor bliver mobiliteten af internationalt arbejde i Storbritannien bøvlet.

For allerede bosatte i Storbritannien skal man blot betale en ekstra health surcharge der giver fuld adgang til sundhedssystemet. Men for kommende bosætter skal man søge visum, i et point baseret immigrationssystem, der belønner søgerens talent og kvalifikationer.


For den studerende:

For den studerende, der i forvejen studerer hos briterne ændres ingenting, blot at man skal søge opholdstilladelse. Men uheldigvis forlader briterne også EU’s uddannelsesprogram Erasmus, der førhen gjorde det muligt at tage et semester i EU-lande uden ekstra omkostninger.

Men forskellige uddannelsesinstitutioner har dog interne aftaler med britiske uddannelsesinstitutioner. Så for at finde muligheder herfra må du kontakte din kommende uddannelsesinstitution.


Tags:

36 visninger0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page