top of page
  • Emmelie Si Valeur Møller

Sri Lanka trodser Covid-19 og redder over 100 strandede hvaler


Foto: Lakruwan Wanniarachchi; En mand fra den srilankanske flåde trækker en hval ud på dybere vand.

I november 2020 strandede imellem 100 og 120 kortfinnede grindehvaler langs øens sydvestjysk.


Én lille sejr

Det lykkedes i fællesskab soldater fra den srilankanske flåde, kystvagten og frivillige, at redde størstedelen af hvalerne. 4 af hvalerne døde under redningsaktionen, men over 100 andre hvaler blev succesfuldt slæbt ud på dybt vand i tide og dermed reddet. Episoden tilføjer en lille men tiltrængt sejr på hvalredningsfronten, efter der kun få måneder før var flere hundrede hvaler som strandede og døde i Australien, i en af de største hvalstrandinger i verden.


Redningsaktionen

Aktionen blev sat i gang efter fiskeren Upul Ranjith, fik øje på de mange hvaler da han var ude og fiske.

”jeg ved ikke, hvorfor det skete. Det er aldrig sket før. Det er første gang jeg har set det” fortæller han Reuters.

Redningen foregik fra mandag den 2. november og fortsatte til langt ud på natten. Den srilankanske flåde annoncerede tirsdag den 3. november at det var lykkedes dem at redde over 100 af hvalerne. Grindehvalerne blev trukket ud på dybt vand med patruljebåde, og håndkraft, én efter én. Indtil stranden igen var hvalfri, og hvalerne frie fra stranden.


På trods af Covid-19

Både kystværn, soldater og frivillige, som trodsede Covid-19 udgangsforbuddet, arbejdede hårdt for at redde de strandede hvaler. Man er stadig ikke sikker på hvorfor hvaler strander, men når de gør er mange mennesker er nødvendige for en sådan redningsaktion. Selvom grindehvaler er ”små” hvaler, kan de blive op til 6 meter lange og veje op til 1 ton.

Grunden til at så mange hvaler blev reddet er bl.a. de mange frivillige, som risikerede at blive smittet med Covid-19 for at redde de mange strandede hvaler.

Så selvom verden i øjeblikket domineres af en global pandemi, som gør at de fleste skal holde sig inden døre, og nogle steder endda gør det nødvendigt at lave udgangsforbud, kan mennesker stadig finde sammen, for at redde en flok hvaler i nød.

Denne lille sejr er ikke kun vigtig for den samlede redning af strandede hvaler, men også en tiltrængt god nyhed, blandt de mange skuffende nyheder.

32 visninger0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle

Ud i naturen

bottom of page