top of page
  • Jonas Tylén

Hvem ligger med ansvaret for covid-19 virus?



Covid-19 virus har nu kostet flere end to millioner liv på verdensplan. Ville en hurtigere reaktion, og en større villighed til vidensdeling og samarbejde fra Kina kunne have reddet disse mennesker?


Kina er og har altid været en enorm magtfaktor i verden. Landet er med deres ca. 1,4 milliarder indbyggere, det størst befolkede land og sammen med faktoren at de har en af de største og mest indflydelsesrige økonomier i verden, så er der mange der spekulerer i landet. På trods af deres massive størrelse og befolkning, er landet nemlig også et af de mest lukkede lande i verden. Med lukket menes det primært i en politisk forstand. Et af de nyeste og mest skræmmende eksempler har været i sammenhæng med Covid-19-krisen. Som det nu er alment kendt, så havde virussen sit udspring i byen Wuhan i Kina. Kinas status som en verdensmagt gjorde at de som land forsøgte at opretholde et billede af at situationen var under kontrol, og de blokerede store mængder af data fra at forlade landet.

De første optagelser som redegjorde for den aktuelle situation i Kina, kom ikke fra deres myndigheder, men fra privatpersoner, som optog og delte deres oplevelser fra hospitaler og lægehuse. Her kunne man se hvordan der var en overflod af smittede, som ingen hjælp kunne få, og hvordan Kina reelt ikke så ud til at have situationen under kontrol. Andre optagelser viste hvordan politimagten i Kina brød ind i huse, og satte folk i karantæne bag tremmer.

Som situationen begyndte at blive delt overalt i verden, så de andre stormagter mod Kina for en forklaring, og en fremadrettet plan for epidemien. Informationen var minimal, men de begyndte at rapportere om dødsfald på grund af en ”mystisk virus”. Det vi så efter noget tid var hvordan virussen spredte sig gennem hele verden, gennem rejser og handel. Snart var virussen overalt i verden, og vi måtte alle håndtere den, med de midler vi havde.

I dag står vi ikke på den anden side, men det gør Wuhan efter sigende. Der er blevet rapporteret at Wuhan som de første vandt over virussen og Covid19, er blevet udstillet på et museum som et fortidsfænomen.

Det vi som Europa og resten af verden står tilbage med nu er; kunne situationen og millioner af menneskers liv være reddet, hvis Kina havde været åbne fra starten? I dette øjeblik er der sendt et forskningshold til Wuhan med henblik på at studere virussens oprindelse og forstå hvordan vi i fremtiden kan forebygge os mod denne form for krise.

Tags:

9 visninger0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page